"Přehlídka je zaměřena na konfrontaci Fillova zralého a pozdního díla s ranou tvorbou jeho žáků, kteří v letech 1946 až 1953 prošli jeho ateliérem monumentální malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze," uvedla autorka výstavy Marcela Rusinko. Mezi těmito výtvarníky byli Čestmír Kafka, Milan Grygar, Vladimír Jarcovják, Jaroslav Klápště, Zbyněk Sekal, Karel Vaca, Jitka a Květa Válovy nebo kupříkladu Václav Menčík či Václav Kiml.

Východočeská galerie vlastní více než 100 Fillových děl - maleb, kresebných skic a grafik. Některá z nich, především plátna Zátiší s mandolínou (1926), Žena (1933) či Hudebník (1931), byla opakovaně reprodukována a zapůjčována na významné přehlídky. Ve sbírkách galerie je i nejrozměrnější Fillova malba, známá kompozice Tři ženské akty se psem (1929).

Kromě těchto vrcholných prací se výstava soustředí na zralé autorovo tvůrčí období, zařazeny jsou ukázky z cyklů pozdních 30. a 40. let, Boje a zápasy, Písně a balady a krajinářské práce z Českého středohoří. V expozici Fillovo dílo doplňuje raná tvorba jeho žáků, především těch, kteří se v 60. letech stali uznávanými uměleckými osobnostmi.

Výstava olejomaleb a prací na papíře je díky spolupráci s Ústavem dějin umění Akademie věd ČR doplněna o ukázky z cenného cyklu sugestivních pozdních portrétů Emila Filly. Jejich autorem je fotograf Josef Sudek, který malíře v posledních letech doprovázel na zámku v Peruci. Výstava potrvá do 15. října.