"Červenec je ideální pro natáčení filmů. Umu Thurmanovou jsme oslovovali, ale vždy do toho přišla práce. Oslovovali jsme ji před festivalem, ale pak shodou okolností byl Karel Och v Cannes, kde Uma Thurmanová předsedala porotě a tam už to dostalo konkrétní podobu," uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Thurmanová přijede v pátek a na slavnostním zahájení festivalu převezme Cenu prezidenta MFF. Podle Bartošky se zdrží zřejmě do pondělka. V plánu má pak ještě návštěvu Prahy. Mezi další dnes oznámené hosty festivalu budou francouzští herci Céline Salletteová a Lambert Wilson. Osobně uvedou na festivalu francouzský snímek Korporace. Wilson patří mezi přední francouzské herce, ale hrál i v amerických velkofilmech, například ve filmech Matrix Revolution nebo Matrix Reloaded. Salletteová si zahrála například ve filmech Sofie Coppolové nebo ve filmu Clinta Eastwooda Život po životě.

Herci Sherwan Haji a Simon Al-Bazoon představí na festivalu film Akiho Kaurismäkiho Druhá strana naděje, příběh syrského uprchlíka hledajícího azyl ve Finsku.

Festival letos uvede na 170 celovečerních hraných a dokumentárních filmů. Počet projekcí dosáhne asi 500. Podle výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy pokračuje snaha festivalu raději promítat méně filmů ale vícekrát. "Tak aby i fanoušci, kteří přijedou jen na několik dní, mohli vidět vybraný film. Také se snažíme oživit druhý festivalový víkend, například promítáním úspěšných filmů ze soutěží nebo vystoupením špičkových dýdžejů v pátek a sobotu 7. a a 8. července," řekl Mucha.