Prostor bývalé tkalcovny se stane dějištěm Tančírny nad Oslavou s výukou tanga a irských tanců. Projekt Biograf Aladin nabídne několik filmů s hudební tematikou. Návštěvníci budou mít k dispozici také kavárnu a dětský koutek. Zahradní slavnost přinese kromě koncertů i divadla a originální umělecké dílny.

Folkové prázdniny se uskuteční na zámku v Náměšti nad Oslavou 22. až 29. července. Festival podle organizátorů divákům nabídne opět řadu výjimečných a v České republice poprvé vystupujících umělců z celého světa. Program zahrne to nejzajímavější z world music, moderního jazzu, alternativního rocku a folku. Důležitou součástí festivalu zůstává moravská tradiční hudba a domácí písničkářská scéna.

Festival zahájí portugalská skupina Reyfado Lisboa v hudebním stylu fado. Závěr festivalu svěřili organizátoři rumunské dechovce Fanfare Ciocarlia. Vedle řady zahraničních hvězd uslyší návštěvníci festivalu například Ivu Bittovou nebo Anetu Langerovou. Lidé se mohou těšit také na Kateřinu Garcíu, Vladimíra Mišíka a Ivana Hlase nebo skupiny Jablkoň a Malina Brothers. Opět se uskuteční odborné kolokvium Od folkloru k world music - návštěvníkům volně přístupné mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců. Program a další informace najdou zájemci na webu.

Náměšťský festival každoročně navštíví kolem 5000 lidí a jejich počet podle Schmidta mírně stoupá. Rozpočet letos dosahuje přibližně pěti milionů korun. Výrazně na něj přispělo ministerstvo kultury, podílí se také Kraj Vysočina, město a sponzoři.