O oceněných rozhodla sedmičlenná porota v čele s Ondřejem Paskou. "Věřím, že porotci i tentokrát rozhodli dobře a písničky, které uspěly, by se mohly stát součástí dramaturgií nejen country rádií," řekl ČTK zástupce pořadatelů Porty Jiří Vondráček.

Zejména trampská a folková hudba ovládla Lesní divadlo v Řevnicích od pátku. Program nabídl například vystoupení skupiny Roháči a Františka Nedvěda s kapelou, Iva Jahelky, Pavlíny Jíšové, Radka Tomáška, Věry Martinové nebo skupiny Poutníci. Společně s vítězi z oblastních kol posluchači sledovali také koncerty zástupců mladší generace - Tomáše Kluse, skupiny Light & Love či písničkáře Voxela. Porta již několik let překračuje hranice ortodoxního country a folkového festivalu, kterým byla ve svých začátcích.

Portu ukončí dnes večer nesoutěžní vystoupení Petra Bendeho. "Poprvé jsme se setkal s Portou v roce 1997 na předkole ve Velkém Meziřičí, kam jsem se tehdy sám přihlásil, jelikož jsem chtěl prezentovat své vlastní písně," uvedl pro festivalový zpravodaj Portýr Bende.

Letos na Portě pořadatelé poprvé sjednotili autorskou a interpretační soutěž, do které postoupili vítězové 14 oblastních kol. V posledních letech se národní kolo Porty konalo v Řevnicích, v Ústí nad Labem její mezinárodní část. Ústí užívá název Porta v tomto roce naposledy.

Na letošním festivalu si zájemci mohli zakoupit CD s názvem Porta slaví 50 s výběrem 31 skladeb, které zazněly loni na počest loňského jubilejního ročníku. Jsou na něm zastoupeni například Spirituál kvintet, Pavel Žalman, Robert Křesťan, Wabi Daněk, Zelenáči, Kamelot, Vojta Kiďák Tomáško, AG Flek, Jaroslav Samson Lenk, COP, Taxmeni a další.

Porta vznikla v roce 1967 v Ústí nad Labem, odkud musela v době normalizace odejít. Pak se konala na mnoha místech v Česku a nakonec našla zázemí v Plzni. Po roce 1989 se tradice Porty v Ústí nad Labem obnovila. Více informací se nachází na www.porta-festival.cz.