Z Francie získala AJG 55 prací, 33 serigrafií z Olomouce, dále pět tapiserií, díla z umělcova muzea v maďarském městě Pécs a plastiky. "První jsou hyperrealistické věci z konce 30. let, abstraktní černobílé formy, kde začal zkoušet věci na základě geometrických tvarů. Všechno do sebe začíná zapadat, poté je krásně vidět barevný vývoj a příklon k jeho metodě krychliček a tvarování," řekl Seifert. Z Pécse si AJG půjčila tři tapiserie včetně známé Zebry. "To je opravdu ikonické dílo. A nejklasičtější je Maamor, jímž ohromil, čtverec 2,7 metru," doplnil ředitel. Všechny tapiserie vyrobila francouzská královská dílna Aubusson.

Vasarely (1906 - 1997) původně studoval medicínu, byl technicky založený. Jednoduchost tvarů, s nimiž pracoval, osloví podle Seiferta i dnešního diváka. "Každý z nás na tom vyrůstá: kruh, koule, čtverec, kostka, obdélník. Jeho metoda skládání je natolik zajímavá, že dokáže vyvolat emoci a zároveň je to iluze. Každý z nás má rád iluzi a nechává se rád unášet tajemnem, které v tom můžeme najít," řekl ředitel.

Pojistné ceny prací jsou ve srovnání s jinými výstavami AJG zhruba o třetinu vyšší. Na aukčním trhu se ale Vasarelyho díla ke špičce neřadí. "Může to být tím, že jsou to hlavně grafiky, a ty nikdy nedosáhnou takových cen. A op-art dnes není na vrcholu, rozhodně to nejsou největší rekordy, o kterých člověk slyší," řekl ČTK historik umění Jan Skřivánek.

Šéf galerie završil Vasarelyho kolekcí prvních pět let ve funkci. V ní vystřídal Lubomíra Bednáře, jenž rezignoval po auditu a během soudního sporu s bývalou zaměstnankyní na jaře 2011. V jízdárně Seifert dosud připravil výstavy Warhola, Muchy nebo Repina.

"Za pět let je to (Vasarely) pro mě diamant, kterým můžu zabilancovat a říci si, že jsme se dostali na mapu, kdy si nejenom my půjčujeme z respektovaných institucí a je nám vyhověno, ale i naopak," řekl ředitel. Nyní půjčila AJG tři díla Toyen do Picassova muzea ve španělské Malaze, na surrealistickou přehlídku ženských obrazů. Největší zájem zaznamenává galerie zřizovaná krajem o své sbírky gotiky, surrealismu a 60. let.