Festival Richard Wagner Spiele se koná pod záštitou saské státní ministryně pro vědu a umění Evy-Marie Stangeové. "Wagnerovy opery se na našem festivalu nehrají, protože je uvádějí po celém světě, například na známém festivalu vážné hudby v Bayreuthu. Wagnerův památník v Graupě je na hudební produkci malý, my Wagnera ukážeme jako člověka," uvedl Gärtner.

Inscenace pod širým nebem Kus nebe aneb Až budu věčný je obohacena o hudbu z pera současného drážďanského skladatele Johannese Wulffa-Woestena, který ji složil na základě inspirace dílem malíře Caspara Davida Friedricha. Malíř a Wagner vedou spor o hodnotě, smyslu a moci svého umění i o jeho vlivu na společnost.

"Jedná se o fiktivní rozhovor, Wagner a Friedrich se nikdy v reálném životě nepotkali, ale takový rozhovor 'přes hranici' má v literatuře dlouhou tradici. Pokud jde o severočeský region, oba v něm hledali inspiraci. Friedrich například v krajině kolem Teplic, v Českém středohoří a v Krkonoších. Wagner navštěvoval lázně v Čechách," podotkl Gärtner.

Součástí festivalu bude návrat obrazu Kříž v horách, známého také pod názvem Děčínský oltář, významného německého romantického malíře Fiedricha, který více než sto let vlastnila rodina Thunů na zámku v Děčíně. "Mistrovská kopie tohoto díla, jejímž autorem je malíř a restaurátor André Bytomski, bude do děčínského zámku dlouhodobě zapůjčena. Vrátí se tedy do míst, kam po dlouhá léta patřilo. V neděli 8. července připluje po Labi historickým kolesovým parníkem do Děčína, přesně jako před více než dvěma sty lety," uvedla Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín.