"Za posledních pět let se původní vydání sedmkrát dotiskovalo, velký zájem byl o ilustrované vydání, zájem o příběhy Harryho Pottera mají lidé stále," řekla PR manažerka skupiny Albatros Media Veronika Sonnková. Reedice je podle ní určená pro nové čtenáře, ale i pro ty, kdo již mají výtisky od čtení ohmatané.

V českém překladu první kniha Harry Potter a kámen mudrců vyšla v roce 2000. První díl vyšel v nákladu 10.000 výtisků, z dnešního pohledu opatrném, přesto na český trh nadstandardně vysokém. Musel se dotisknout a druhý dál vydávaný za půl roku vyšel v prvním nákladu v počtu 20.000 kusů. Poslední díl, který se na český trh dostal v roce 2008, měl startovní náklad 200.000 kusů. S uváděním každého dílu se prodejci se předháněli, kdo ji přinese na pulty první.

Knihy o Harrym Potterovi už téměř patří mezi klasiku literatury pro děti a mládež, čtou je ale i dospělí. Zájem čtenářů nepolevuje již dvě dekády. "Dokládají to i vysoké prodeje osmého příběhu ze světa Harryho Pottera, scénáře Harry Potter a prokleté dítě. Kniha vyšla v září loňského roku a okamžitě po vydání se stala bestsellerem, do konce roku se pak přehoupla přes magických 100.000 prodaných výtisků," uvedla Sonnková. Letos v květnu ji Knihou roku 2016 zvolili uživatelé serveru Databáze knih a titul se stal také Českým bestsellerem roku 2016 v kategorii dětská překladová literatura.

Původní série o Harrym Potterovi vycházela mezi lety 1997 a 2007 a po celém světě se jí prodalo přes 450 milionů výtisků. Harry Potter se tak stal nejlépe prodávanou románovou sérií všech dob. Knihy vyšly v 79 jazycích, byly podle nich natočené filmy. J. K. Rowlingová na tento úspěch navázala scénářem a filmem Fantastická zvířata a kde je najít. Albatros 20. výročí připomene reedicí původní série s novými obálkami a ve větším formátu.