Konkurovat mu budou mezi tuctem titulů například vztahové drama Arytmie jednoho z nejosobitějších ruských režisérů současnosti Borise Chlebnikova, americká romantická komedie o (ne)normalitě lásky Drobné si nechte či snímek gruzínského filmaře Georga Ovašviliho nazvaný Chibula. Vítěz karlovarské soutěže z roku 2014 natočil archetypální příběh inspirovaný osudem prvního prezidenta nezávislé Gruzie v koprodukci s Německem a Francií.

Čtyři snímky budou mít v soutěži mezinárodní premiéru, ostatní budou uvedeny v premiéře světové. Slovenský režisér a herec Peter Bebjak ve Varech představí netradiční kriminální thriller Čára odehrávající se u slovensko-ukrajinské hranice krátce před vstupem země do schengenského prostoru.

Soutěž Na východ od Západu uvede například psychologické drama debutujícího Josefa Tuky Absence blízkosti s Janou Plodkovou v hlavní roli a slovensko-české intimní drama Nina, s nímž se na festival vrátí po úspěchu hrané prvotiny Zázrak režisér Juraj Lehotský. Většinu z jedenácti premiér představují autorské debuty, podotkl Och.

Tři světové premiéry - Svět podle Daliborka Víta Klusáka, Spousta dětí, opice a zámek Gustava Salmeróna a Další nová zpráva Orbena Wallace - budou uvedeny mezi dvanáctkou titulů v soutěži dokumentů. Klusák natočil stylizovaný portrét autentického českého neonacisty v koprodukci s Polskem, Slovenskem a Británií. Miro Remo uvede slovensko-český intimní pohled do života zpěváka Richarda Müllera Nepoznaný.

Podle dříve zveřejněných informací bude hostem festivalu letošní držitel Oscara, Zlatého glóbu a dalších ocenění za hlavní roli ve filmu Místo u moře Casey Affleck, dostane Cenu prezidenta festivalu. Stejné ocenění převezme za umělecký přínos české kinematografii filmař Václav Vorlíček. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdrží na zahajovacím večeru skladatel James Newton Howard; poté i britský režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty.