Do programu Pražského jara byl pravidelný dirigentský debut zařazen poprvé před třemi lety. Jeho účelem je podporovat mladé dirigenty a dát jim šanci uvést se na mezinárodním fóru. S myšlenkou debutu přišel předseda Umělecké rady Pražského jara dirigent Jiří Bělohlávek.

V loňském roce Debut Pražského jara nabídl dirigenta Jiřího Rožně. Jako host s ním vystoupil vítěz Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2015, korejský flétnista Kim Ju-pin.

Program dnešního debutu nabídne Předehru k zahájení amerického skladatele českého původu Tomáše Svobody, který studoval kompozici na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění v Praze, odkud v roce 1964 emigroval do USA. Sólisté Mráček a Baborák se publiku představí v Dvojkoncertu pro housle a lesní roh britské skladatelky Ethel Smythové. Následovat bude Symfonie č. 4 Neuhasitelná dánského skladatele Carla Nielsena.

Pražské jaro zahájil 12. května koncert Vídeňských filharmoniků pod taktovkou dirigenta Daniela Barenboima. Festival zakončí 2. června jeden z nejvýznamnějších skladatelů druhé poloviny 20. století, dirigent Krzysztof Penderecki. Největší tuzemská přehlídka klasické hudby nabízí čtyři desítky koncertů. Více informací a program se nachází na www.festival.cz.