Tenorista, na jehož koncert pod Eiffelovou věží v roce 2014 přišlo na půl milionu posluchačů, zazpívá v Domě kultury města Ostravy árie ze slavných italských oper. Na programu jsou například árie z Lazebníka sevillského, Popelky či Italky v Alžíru.

"Jeho koncerty ve světových metropolích a jeho operní vystoupení jsou beznadějně vyprodána. Konečně nalezl termín pro Ostravu a Janáčkův máj," uvedla Dvořáková. Po koncertu bude v předsálí autogramiáda.

Dirigent Jiří Rožeň, který povede Janáčkovu filharmonii Ostrava, přijede do Ostravy rovněž poprvé, a to ze Skotska, kde začíná svou dirigentskou kariéru u orchestru BBC. Pěvecký galakoncert Krása bel canta začne v 19:00.

Brownlee před ostravským koncertem prozradil, že nemá před vystoupením žádné speciální rituály. "Snažím se mít v hlavě nastaveno, že den vystoupení je dnem jako každý jiný, a tak chci být velmi uvolněný. Nemám žádné jiné speciální rituály krom toho, že se snažím rozezpívat svůj hlas, jak nejlépe umím. Luciano Pavarotti jednou prohlásil, že nejlepšími dvěma dny jeho pěvecké kariéry, co se pěvecké formy týče, byly dny, kdy neměl žádné vystoupení. To mi umožňuje myslet tak, že ani můj pěvecký výkon ve chvíli daného vystoupení nemusí být nejlepším dnem mé pěvecké kariéry, ale pořád v něm můžu předvést výkon, který si lidé v publiku užijí," řekl Brownlee.

Festival Janáčkův máj se koná na několika místech Moravskoslezského kraje až do 9. června. Pro letošní 42. ročník bylo připraveno 23 koncertů. Festival se bude konat v devíti městech a obcích. Další informace jsou na webu www.janackuvmaj.cz.