"Turné bude samozřejmě ve znamení nového alba. Nových věcí bychom chtěli hrát co nejvíce, na všechny však asi nedojde, ale tak polovinu desky určitě představíme i naživo. To je vždy výzva, která nás baví," řekl frontman kapely Vašek Bláha. Kytarista a skladatel Roman Procházka při představení desky na začátku května uvedl, že na každém koncertu bude kapela novou desku křtít a zahraje z ní sedm skladeb. Jako předkapela s Divokým Billem vyrazí brněnští Poletíme?.

Diváci v Plzni a na dalších zastávkách turné se mohou těšit na na míru vyrobené podium doplněné o velkou LED stěnu s videoprojekcí a systémem, který na místě sestříhá a smíchá dopředu připravené záběry s aktuálními obrázky z podia.

Skladby na novou desku vznikaly delší dobu, některé autoři napsali v mezidobí od poslední desky, jiné byly rozpracované řadu let. Tematicky Bláha označuje Tsunami jako 'billovskou klasiku'. "Texty jsou o svobodě, kamarádství, lásce, hodně radosti, trochu splínu, ale také o mejdanech a životě s kapelou. Písně jsou pomalé i rychlé, vážné i veselé, je to tak půl na půl, ale chtěli jsme, aby vše vyznělo spíše pozitivně," popsal.

Osmičlenná skupina vznikla v roce 1998 v Úvalech u Prahy. Dosud vydala včetně Tsunami sedm studiových alb. Skupina hraje mix folku, rocku a keltské hudby. Za dobu své existence prodala přes 100.000 desek a odehrála i dvě krátká evropská turné coby předkapela žánrově i lidsky spřízněných britských Levellers.