Tradiční aukce Galerie Kodl se uskuteční 28. května na Žofíně, předaukční výstava začíná 2. května v galerii na Národní třídě. Aukce i výstava nabídne 230 děl v celkové vyvolávací ceně přes 140 milionů korun. Nejdražším obrazem je kompozice Zapomenuté hračky od předního představitele metafyzické malby Giorgia de Chirica startující na 19 milionech korun. Vyvolávací cenu 13 milionů korun má raná práce od Františka Kupky (Koupání). Velkoformátové plátno od malířky Toyen z nedostupného a sběratelsky vysoce ceněného artificiálního období se jmenuje Šero v pralese a startuje na 14 milionech korun.

Galerie Kodl s loňským obratem 313 milionů korun byla v roce 2016 nejúspěšnější českou aukční síní. European Art měla obrat 242 miliony a třetí byla firma Adolf Loos Apartment and Gallery s obratem mírně přes 200 milionů korun. Celkový obrat českých aukcí loni loni poprvé od počátku 90. let přesáhl miliardu korun a činil 1,26 miliardy korun.

Společnost European Arts a Aukční dům Sýpka pořádají jarní dražby 21. května, Dorotheum 27. května. Společnost Adolf Loos Apartment And Gallery má aukci 14. května v Mánesu. V katalogu má stovku položek, nejdražší z nich je obraz Františka Kupky Prisme s vyvolávací cenou 49 milionů korun; nabízí sníženou provizi na sedm procent. Údaj, který určuje dobu vzniku díla, uvádí rozpětí let 1913 a 1947. Kupka se často ke svým obrazům vracel, aby je přepracoval nebo dokončil.

Obraz Prisme hýřící barvami a připomínající slavnou Dvoubarevnou fugu se na českém trhu objevil už před osmi lety. Galerie Miro obraz nabízela na přehlídce Brno art fair, za tehdy nabízenou cenu 39 milionů korun se ale neprodal. Cena o deset milionů korun nižší, než za jakou se nabízí dnes, byla tehdy podle odborníků nadsazená.

Tehdy držel rekord českých aukcí jiný Kupkův obraz s dosaženou cenou 22,1 milionu korun. Za zmíněných osm let narostla hodnota českého aukčního rekordu o 40 milionů korun. Stále ale je v rukou Františka Kupky, od loňska patří jeho obrazu Série C I. (Protihodnoty), který prodala také společnost Adolf Loos Apartment And Gallery. V její květnové aukci se nabízí také třeba olej Václava Boštíka za 2,8 milionu, obraz Antonína Slavíčka Na okořském potoce za 4,9 milionu, obraz Emila Filly Zátiší s rybou a citrónem za 1,3 milionu nebo olej Kamila Lhotáka Mír za 1,45 milionu. Dražit se budou i díla Pabla Picassa nebo Joana Miróa.