Sedmadvacátý ročník Národního festivalu komorních a symfonických těles je stejně jako loni rozložen do pěti etap. Zahájí jej příborská část 13. a 14. května. "Koncerty se uskuteční v sále piaristického kláštera a kulturního domu," oznámila Hanzalová.

Na příborských koncertech vystoupí komorní orchestry Arthura Nikische Brankovice, P. J. Vejvanovského Nový Jičín a Třinecký komorní orchestr. Představí se i orchestr z Kopřivnice, místní Dechový orchestr ZUŠ Příbor a Symfonický orchestr Frýdek Místek. "Zazní skladby klasiků i současných autorů," doplnila Hanzalová.

V dalších termínech se festival přesune do areálů zámků ve Slavkově, Trmicích a Bučovicích, do kostela svatého Marka ve Stěžerech a do sálu filharmonie v Hradci Králové.

"Zúčastní se ho celkem 11 komorních orchestrů, dvě kvarteta, tři symfonické orchestry, pěvecký sbor, dechový orchestr a tři flétnové soubory. Což představuje 387 účinkujících. V rámci festivalu se uskuteční devět koncertů v šesti městech České republiky," dodala Hanzalová.

Program festivalu bude zaměřený na díla českých klasiků, avšak neopomíjí ani soudobé české skladatele a vyzývá je ke spolupráci. Po každém festivalovém koncertu se koná seminář s účinkujícími, jejichž výkony hodnotí odborná rada. "Tato praxe se velmi osvědčila, díky tomu se festival, jeho program i celý obor komorní a symfonické hudby neustále vyvíjí a zdokonaluje," zakončila Hanzalová.