Výstava nese název Kovářský virtuos Claudio Bottero. "Claudio je v kovářském světě fenomén. Název výstavy obsahuje slovo virtuos, ale ani to není dostačující. Věřím, že kdybychom mezi kováři uspořádali anketu s otázkou Kdo ze současných tvůrců dokáže z kovu vykouzlit nejúžasnější věci, většina respondentů by se shodla, že je to právě Claudio Bottero," uvedl kastelán.

Bottero má podle něj vazby na Českou republiku už od 80. let, kdy spolupracoval na projektech pro Pražské památky a následně se seznámil s turnovskou Střední uměleckoprůmyslovou školou, která ho silně ovlivnila. Tak se mimo jiné dostal i k Helfštýnu a zdejšímu mezinárodnímu kovářskému sympoziu Hefaistonu, kde získal mnohá ocenění a svým dílem ovlivnil už několik generací evropských mistrů.

Expozice tentokrát představí návštěvníkům autorovy kresby, které jsou startovacím můstkem pro realizaci samotných děl. "Přestože má Bottero za sebou již řadu samostatných výstav a jeho kresebné návrhy jsou autonomními uměleckými díly, dosud je nikdy neprezentoval. Výstava představující výběr čítající kolem pěti desítek kreseb, návrhů a studií tak bude premiérou jak pro něj, tak pro helfštýnskou galerii," doplnil Lauro.

Výstava autorových kreseb má podle kastelána i pragmatický důvod. Botterovy architektonické doplňky jsou totiž trvalou součástí řady cenných staveb a nelze je demontovat, exteriérové práce zase často dosahují několikametrových výšek a váží stovky kilogramů a komornější díla zdobí soukromé sbírky. Výstava kreseb tak představuje Botterovu práci v co největší míře.

Italský špičkový kovář Bottero patří od roku 2011 ke členům odborné poroty Hefaistonu. Na Helfštýně v roce 2009 vedl tým takzvaného Kovářského fóra, které se každoročně koná před samotným sympoziem. Podle jeho návrhu v tamní historické hradní kovárně vznikla figurální plastika Dech větru, která patří ke klenotům helfštýnské sbírky uměleckého kovářství, doplnil Lauro. Právě toto dílo přivítá návštěvníky před vstupem na samotnou výstavu.