Před 11 lety jako herec chtěl přinést do Plzně trochu jinou kulturu, než se tehdy hrála v Divadle J. K. Tyla, a také si poprvé vyzkoušet profesionální divadelní režii. S kolegy herci a kamarády Bronislavem Kotišem, Zdeňkem Rohlíčkem a Michalem Štěrbou tehdy nazkoušeli představení Akvabely. Hrálo se v klubu Komorního divadla, později v Divadle Alfa a na zájezdech. "Ani nevím, kolikrát se tehdy hrálo, možná 20 až 30 repríz, ale ta inscenace byla skvělá, byla kultovní, diváci ji měli moc rádi," vzpomíná Dubnička.

Letos tak chce s herci, kteří účinkovali i ve většině dosud uvedených titulů festivalu, oslavit jeho vznik a trvání. Akvabely jsou proto víc než jiné roky pro tvůrčí tým srdeční a osobní věc. "Chceme je vyšperkovat pro venkovní hraní, nabídnout náš zážitek tisícům divákům, kteří na festival chodí," řekl Dubnička.

Akvabely, příběh o třech rozdílných kamarádech, kteří společně nacvičují synchronizované plavání, ale nebude stejný jako před 11 lety. Změní se kostýmy, scéna, choreografie, hudba. I když hlavní role mají stejné obsazení, herci nasbírali za roky jiné zkušenosti. "Je to hodně o nás, je to poměrně civilní věc, kdy herci hrají hodně sami sebe," řekl režisér.

Podle ředitelky Divadelního léta pod plzeňským nebem Marcely Mašínové se od začátku dubna prodalo v předprodeji už 20 procent vstupenek. Premiéra Akvabel bude 1. července a poté bude následovat deset repríz. Součástí festivalu bude poté pět uvedení loňské premiérové hry Don Quijote a tři reprízy předloňské detektivní komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes! Kromě divadla festival nabídne také taneční vystoupení evropských a afrických tanečníků Ghana zrána, večer s open air slam poezií a výstavu velkoformátových fotografií z dosavadních ročníků festivalu.