"Mám různé nabídky z Evropy, ale myslím, že jeden z těch filmů budu dělat také v Číně. Myslím, že ty spontánní emoce, které tam vyjadřují a zápletky v tom jejich komunistickém kapitalismu mohou přinést dobrý film," řekl ČTK Kusturica.

Film se podle režiséra bude odehrávat v současné době, dotkne se i otázky migrace. "Natočím ho v čínské produkci a bude v něm více humoru než v mém posledním snímku Na mléčné dráze," dodal.

Pro Kusturicu je podle jeho slov základní otázkou intelektuální svoboda. Tu však jeden z nejoriginálnějších evropských režisérů v Hollywoodu postrádá. "Režie filmu se tam nedá ovlivnit. Mají výborné scénáře, ale dělají z nich špatné filmy. Hollywood je dnes jenom mašina na peníze," prohlásil.

Kusturica v současné době dokončuje dokument, jehož hrdinou je José Alberto Mujica Cordano El Pepe, který v letech 2010 až 2015 zastával post uruguayského prezidenta. "V ideálním světě je to můj prezident," neskrývá režisér svůj obdiv k uruguayskému politikovi.

V milostném příběhu z období války na Balkáně Na mléčné dráze, která byl uveden v rámci Febiofestu, si Kusturica v hlavní roli zahrál s herečkou Monikou Bellucciovou. "Autobiografický film to není, ale chovám se v něm velmi autobiograficky," prohlásil absolvent pražské FAMU, který se stále hlásí k českým vzorům. "Bohužel, už neplatí to, co jsem se naučil v Praze od Jiřího Menzela a Miloše Formana, že dobrý film spojuje zábavu a umění. Dnes kinematografii válcují finance. Pro mě je film filozofie a tak trochu sebevražda, když se bere vážně. A já ho beru vážněji než život," dodal.

Kusturica i po mnoha letech od ukončení FAMU hovoří dobrou češtinou. "Na tom mají zásluhu mé pobyty v pražské vinárně Orlík a četba Bohumila Hrabala a Vladislava Vančury," vysvětlil.

Kusturica posbíral řadu významných mezinárodních cen od Zlatého lva v Benátkách za film Vzpomínáš na Dolly Bell?, přes Zlatou palmu v Cannes za snímky Otec na služební cestě a Underground. Z Berlinale si odvezl Stříbrného medvěda za režii snímku Černá kočka, bílý kocour a za nejlepší anglicky mluvený film Arizona Dream.