Koncerty laureátů soutěže Plácida Dominga jsou podle intendanta festivalu Miroslava Stehlíka z pořádající agentury ARS/KONCERT výjimečné tím, že je posluchači mají možnost slyšet na začátku jejich kariéry. "Později už je můžeme získat jen s vynaložením značných finančních prostředků," řekl Stehlík. Například koncert ruské sopranistky Anny Netrebko podle něj stojí řádově stovky tisíc eur.

Kompletní program organizátoři zveřejní v květnu. Většina koncertů, které se budou tradičně konat v zámeckém parku a v chrámu sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, na zámku ve Valči a v pivovaru v Dalešicích, už je potvrzena. Jedním z diváckých magnetů by mělo být vystoupení bratří Ebenů. "Jednáme ještě o místě konání a podrobnostech koncertu, kterému jsme dali pracovní název Ebeni na plovárně. Stále hledáme vhodnou plovárnu," řekl s nadsázkou Stehlík.

Nejen jaroměřický Dvorského festival, ale i další festivaly vážné hudby se na Vysočině koná hlavně v létě v památkových objektech. "Tyto koncerty vynikají osobitou atmosférou a geniem loci. To je určitě případ jaroměřického zámku, který jsme z těchto důvodů vybrali jako místo konání festivalu Petra Dvorského," řekl Stehlík. Poukázal přitom na Františka Antonína Míču, komorníka majitele jaroměřického panství hraběte Jana Adama z Questenbergu. Míča vynikl jako autor první české opery.

Na koncertech a festivalech v památkách a venkovním prostředí panuje podle Stehlíka uvolněná atmosféra, lidé chodí v neformálním oblečení, koncerty nejsou svázány přísnými pravidly. "Atmosféru zvýrazňuje osvětlení. Vjem posluchačů je naprosto jiný než v klasických sálech. Venkovní koncerty jsou však organizačně daleko náročnější a komplikovanější," uvedl Stehlík. Podle Kocurka mohou posluchači vnímat autentickou hudbu v autentickém prostředí. "Česko je zemí památek, je logické, že zvláště letní festivaly toto prostředí využívají," dodal.

O koncepci hudebních festivalů jednala ve středu a dnes valná hromada Asociace hudebních festivalů ČR (AHF) na zámku ve Valči na Třebíčsku. Potvrdila ve funkcích na další pětileté období vedení rady AHF. V jejím čele zůstali prezident Jaromír Boháč a viceprezident Roman Bělor.

Valná hromada také schválila finanční pomoc festivalům, které nedostaly na letošní rok žádné dotace od ministerstva kultury. "Celková podpora 450.000 korun bude rozdělena mezi jaroměřický festival Petra Dvorského, České kulturní slavnosti, festivaly České doteky hudby a Harmonia Moraviae, Mezinárodní mezioborový festival Smetanovské dny a festival Ludwiga van Beethovena," informoval ČTK Kocurek.