Mertova skladba pro sóla, sbor a orchestr Via Lucis je rozsáhlým hudebním obrazem napsaným na latinské liturgické texty. Sbor reprezentuje lidstvo, soprán s tenorem představují mladou dvojici, která kompozicí prochází.

Skladba zazněla poprvé v roce 2010 v Petrohradě a pro Brno ji nazkouší orchestr Městského divadla Brno, Ars Brunensis Chorus a sólisté Sonia Warzyńská z Polska a Tomáš Ondriaš ze Slovenska.

Druhá část slavnostního velikonočního koncertu bude patřit rockové mši Sanctus, která je ojedinělým hudebním projektem českého skladatele Kyzlinka a anglického textaře a písničkáře de Jonga. Dílo ve velkém orchestrálním aranžmá spojuje rockovou a duchovní hudbu. Textově vychází z klasické latinské mše, která je doplněná o nové autorské texty.

Autorům se podařilo uskutečnit koncertní premiéru na jaře 2013 s Karlovarským symfonickým orchestrem a zpěváky z Londýna. Brněnské koncertní představení režijně zaštiťuje Petr Gazdík, mnohohlavý orchestr zahraje pod taktovkou dirigenta Dana Kalouska.