"Dotyčný spořil, část hotovosti uložil do velkých nominálů, to jsou tolary, přeloženo na naše tisícovky desetitisícovky, a pak tam je značná část drobnějších ražeb. Pravděpodobně to souvisí i s dobovým osídlením," uvedl Vích. Okolí místa nálezu možná kdysi obydleno bylo.

Soubor tvoří asi 450 stříbrných mincí ze začátku až druhé poloviny 17. století. Velkou část tvoří pražské groše, ale obsahuje i tolary z období Rudolfa II., saské tolary nebo další tuzemské i zahraniční ražby. Byly zřejmě ukryté v keramické nádobě, jejíž střepy se také našly. Archeologové místo důkladně prohledali, nálezce jim svůj objev včas a bez narušení ohlásil.

Ještě významnější nález mincí získalo v roce 2015 Východočeské muzeum v Pardubicích. Nálezce objevil při zkoumání rybniční soustavy u Chýště na Pardubicku na rozoraném poli soubor českých denárů ražených knížetem Boleslavem II. z konce desátého století. Po dohledávkách jich bylo nalezeno kolem 1500. Historická i sběratelská hodnota tohoto souboru je podle muzea nevyčíslitelná.

Jakou odměnu nálezce mincí dostane, není zatím jasné. Hodnotu pokladu si Vích netroufá odhadnout, určí ji odborný znalecký posudek. Podle zákona by nálezné mělo činit desetinu ceny mincí, ta se však stanovuje pouze z ceny drahého kovu, což by při dnešních cenách představovalo zhruba 15.000 korun. Vích se přiklání k vyšší odměně, která by budoucí nálezce motivovala k ohlášení objevu archeologům. Pardubický kraj u nálezu souboru denárů stanovil odměnu dva miliony korun, zákonné nálezné by činilo přibližně 11.000 korun.