Na festival přijedou soubory z Liberce, Plzně, Kladna, Brna, Ostravy a Hradce Králové. Hrdiny jejich představení spojuje jedno téma: různou měrou a v různém žánru jsou vystaveni výzvám, které si sami nezvolili. Dostávají se do nečekaných situací, kdy musí překonat sami sebe, aby dostáli svému úkolu.

Naivní divadlo Liberec uvede bláznivou komedii Komáři se ženili o komárovi Zdendovi, který se vydává do světa zachránit unesenou nevěstu. Kladenské Divadlo Lampion přiveze pohádku z pera české písničkářky Radůzy nazvanou Uhlíř, princ a drak.

Poprvé se letos na přehlídce Dítě v Dlouhé představí plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Dětem zahraje pohádku Živá voda v režii své umělecké šéfky Natálie Deákové.

Festival Dítě v Dlouhé spolupracuje se studenty divadelní vědy z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy, kteří na závěr udělí odbornou Cenu Dítko. "Kromě ní samozřejmě zachováme tradiční diváckou Cenu Vojty Šálka, jejíhož držitele určují výsledky hlasování dětských diváků po každém představení," ujišťují organizátoři.

Cenu Vojty Šálka loni poprvé v historii přehlídky získala dvě divadla. Diváci shodně ocenili pohádku Ošklivé káčátko v podání královéhradeckého Divadla U staré herečky a představení Spadla klec! plzeňského Divadla Alfa.