Dramaturgie komorní řady festivalu se zhostí hornista Radek Baborák. Hlavním festivalovým centrem je tradičně Rudolfinum, koncerty komorní řady se uskuteční kromě Dvořákovy síně v Anežském klášteře.

Úvodní koncert budou mít opět možnost zhlédnout zájemci před velkoplošnou obrazovkou na Václavském náměstí či v přímém přenosu České televize. Stabat Mater je součástí programové řady Dvořák Collection, v níž postupně zazní všechna Dvořákova kantátová a oratorní díla.

"Uvedení všech Dvořákových děl kantátových a oratorních by bylo samo o sobě počinem, dosud jsme tento soubor děl obcházeli uctivým obloukem. Význam a ambice našeho provedení potvrzuje i zájem renomovaného vydavatelství Decca o nahrávku provedení Dvořákova Requiem," řekl Vrabec.

Podle ředitele pořádající Akademie klasické hudby Roberta Koláře byl loni rozpočet festivalu přibližně 40 milionů korun, podobný bude letos. "Nárůst oproti minulým letům půjde ve prospěch honorářů," uvedl.

V rámci Dvořákovy Prahy se představí například pěvci Kristine Opolaisová, Piotr Beczala, René Pape, Michael Spyres, Adam Plachetka či Jan Martiník. Ze světových orchestrů přijede Londýnský filharmonický orchestr pod taktovkou šéfdirigenta Vladimira Jurowského nebo Essenští filharmonikové vedení Tomášem Netopilem, který se za dirigentský pult postaví i před Vídeňské symfoniky během závěrečného koncertu. Festival nabídne také spojení dirigenta Inga Metzmachera s Gustav Mahler Jugendorchesterem, k nimž se připojí francouzský klavírista Jean-Yves Thibaudet.

Recitálový večer bude 18. září patřit klavíristovi a pedagogovi Ivanu Klánskému. Baborák v roli kurátora komorní řady představí několik zahraničních osobností i českých hráčů působících v předních orchestrech, jakými jsou Berlínská filharmonie, Vídeňská filharmonie, Concertgebouw Amsterdam nebo Katarská filharmonie. Na závěrečném koncertu komorní řady se poprvé se představí Festivalový orchestr Dvořákovy Prahy, který tvoří členové souboru Česká sinfonietta, čeští hudebníci působící v zahraničních tělesech.

Debutový den bude patřit čtyřem českým hudebníkům nejmladší generace, varhaníkovi Pavlu Svobodovi, houslistce Olze Šroubkové, hornistce Kateřině Javůrkové a tenoristovi Petru Nekorancovi.

Vstupenky na všechny festivalové koncerty je možné zakoupit od dnešního dne. Více informací je na www.dvorakovapraha.cz.