Film Doma je tady rakouské režisérky a scenáristky Kotykové byl zatím uveden na festivalu v Tallinu, na distribuci v kinech čeká. Celovečerní debut Špína slovenské režisérky Nvotové uvedou 20. dubna multiplexy Cinestar po celé České republice. Tvůrci věří, že jejich snímek může pomoci mladým obětem sexuálního násilí, proto by ho rádi představili v rámci promítání na středních školách.

Hlavní hrdinkou filmu Doma je tady je Hannah (Anna Aströmová), která žije s matkou, českou emigrantkou, a malým bratrem v bývalé olympijské vesničce v Innsbrucku. Několikrát se vloupe do vily, kde žije osamělý Max, a postupně se mezi nimi rozvine bezeslovná komunikace prostřednictvím předmětů, které oba posouvají. "Jedná se o krátký příběh o zvláštním způsobu komunikace. Měla jsme k dispozici dobré herce, kteří filmu velmi pomohli," uvedla na dnešním setkání s novináři Kotyková.

Ve snímku se objevují české herečky Petra Bučková a Dana Novák Pešková. Hudbu složila držitelka Oscara za baladu Falling Slowly z filmu Once Markéta Irglová.

Drama Špína bylo inspirováno skutečnými událostmi a vyvrací zažité představy, že znásilnění se děje v noci opilým holkám v krátkých sukních nějakým podezřelým individuem. "Když se podíváte na statistiky, nejen u nás ale i v rámci Evropské unie, tak většina znásilnění se děje v 'bezpečném‘ prostředí a je páchané blízkým nebo známým oběti," podotkla Nvotová. Režisérka chce také zpochybnit mýtus o tom, že si za znásilnění můžou sami oběti. "U vrahů se nikdo neptá, jestli oběť provokovala. Proč se to řeší u znásilnění?" dodala.

Nvotová, stále ještě studentka pražské FAMU, do hlavní role sedmnáctileté dívky Leny zneužité ve vlastním domě učitelem matematiky obsadila Dominiku Morávkovou. Příběh je vyprávěn očima Leny, která se nemá komu svěřit. Pocity viny a strachu ji donutí k pokusu o sebevraždu. "Ročně jsou v Evropské unii znásilněny miliony žen, ale pouze 13 procent z nich to nahlásí. Náš film vznikl, aby pomohl o tomto problému rozdmýchat diskusi," podotkli producenti Miloš Lochman a Peter Badač.

Špína, kterou Nvotová zakončuje studium na katedře hrané režie, získala pozornost prestižního amerického filmového týdeníku Variety. Ohlasy sklidila i na Rotterdamském filmovém festivalu.