Ve spisu ke každé soše bude popsána její historie i technické detaily, podle nichž pak budou restaurátoři postupovat. "S takovým dokumentem pak budeme mít mnohem větší šanci na získání dotace na samotnou záchranu," uvedla ředitelka zámku Slavkov - Austerlitz Eva Oubělická.

Monitoring 64 barokních soch vyjde město na 600.000 korun. Soubor, který zdobí zejména zámecký park, ale i některé interiéry, získalo město do vlastnictví v loňském roce. O majiteli musel totiž rozhodnout soud, protože z materiálů převádějících v roce 1995 státní zámek do vlastnictví města nebylo zcela jasné, komu sochy patří.

Soubor je dílem autorů Giovanni Giulianiho a Ignáce Lengelachera a pocházejí z období okolo roku 1700. Většina skulptur je z mušlového vápence.

"Původně byly určené pro oranžérii, kterou nechal postavit Dominik Ondřej Kounic a jež stávala v místě dnešního bazénu v dolním parteru. Sochy byly naposledy restaurované v sedmdesátých letech a od té doby se na nich citelně podepsal zub času. Bez odborného zásahu proto hrozí, že o tak vzácné dílo nenávratně přijdeme," řekla historička zámku Vladimíra Zichová.

Město chce pokračovat v postupné obnově zámku a jeho okolí. Chystá například opravu poničených zámeckých valů a zajištění statiky chodníků ve vstupní části parku nebo zpřístupnění zámeckých interiérů pro vozíčkáře. Projekt bude stát až 58 milionů, radnice dostala z ministerstva pro místní rozvoj příslib, že jej stát podpoří.