Pouze dnes muzeum návštěvníkům mimořádně ukázalo originál husarské jezdecké tašky, která patřila bojovníkovi od Chlumu, nadporučíku rakouského 9. husarského pluku Alfredu Harbuvalovi-Chamaré. "Muzeu ji věnoval jeho vnuk hrabě Richard Walderdorff. Unikátnost exponátu je v tom, že známe jeho historii a víme, komu patřil," řekl Šrámek. Zachovalá taška po dnešku vrátí do Muzea východních Čech v Hradci Králové, protože vzácné originály se kvůli bezpečnosti v chlumském muzeu natrvalo nevystavují.

Lidé také dnes mohli vidět rozbor rakouské pušky Lorenz a pruské jehlovky systému Dreyse. Právě použití modernějších, zezadu nabíjených pruských pušek tehdy dopomohlo, kromě vyspělejší taktiky boje, pruským vojskům k vítězství. Pruská zadovka už využívala patrony a vojáci mohli pušky nabíjet až třikrát rychleji než rakouské předovky.

Z dalších akcí muzeum letos připravuje na 26. května muzejní noc s komentovanými prohlídkami, výstupem na rozhlednu a promítáním dokumentů. Hlavní připomínkou bitvy bude série vzpomínkových akcí mezi 30. červnem a 2. červencem, jejímž vrcholem bude ukázka bitvy. Na konec července muzeum připravuje prohlídky s průvodcem po celém areálu bojiště.

Muzeum války 1866 je ode dneška otevřeno denně mimo pondělí od 09:00 do 17:00. Rozhledna vedle muzea bude do konce května otevřena o víkendech, od června bude přístupná denně mimo pondělí. V místech rozhodující bitvy na Chlumu celé prusko-rakouské války je rozmístěno pět stovek památníků.

Boje mezi pruskými a sasko-rakouskými jednotkami na území dnešního Královéhradeckého kraje vyvrcholily 3. července 1866 bitvou v okolí Chlumu. V jediném dni se střetlo 436.000 vojáků a po krvavém boji zůstalo na 16.000 mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky začaly po ztracené bitvě ustupovat směrem na Vídeň a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.