Zájemci o dobrovolnou činnost najdou celkový přehled volných pozic na webu muzea. Nyní muzeum hledá asi čtyři desítky lidí. Mohou například v zoologickém oddělení Přírodovědeckého muzea pomáhat s tříděním pavouků a stonožek, v antropologickém popisovat sbírkové předměty či doplňovat líh u tekutých anatomických preparátů. Řada míst je spojena s digitalizací lístkového katalogu, vytváření popisků či skenování. Každá z pozic je jinak časově náročná, obvykle vyžadují pravidelnou docházku jednou týdně na pár hodin. Liší se také požadavky na zájemce.

"Dobrovolníků a jejich velkého nadšení si v muzeu velmi ceníme a jsme rádi, že společně s nimi můžeme pracovat na dalším rozvoji muzea. Také jsme pro ně uspořádali několik speciálních komentovaných prohlídek našich výstav a expozic," uvedla koordinátorka dobrovolnického programu Ludmila Tůmová.

Někteří z dobrovolníků s muzeem spolupracují už od samotného počátku projektu, který odstartoval před dvěma lety. Často jej využívají studenti restaurátorství, kteří tak získávají odbornou praxi. Obvykle se zapojují na kratší dobu, ale docházejí téměř každý den. Instituce se snaží vyjít vstříc co největšímu počtu zájemců a při jejich zapojování dbá, aby jejich činnost byla prospěšná a smysluplná nejen pro muzeum, ale i pro dobrovolníky samotné.

Národní muzeum je největším muzeem ČR. Je ústředním státním muzeem s funkcí sbírkotvornou, vědeckou, osvětovou a metodickou, v současnosti jsou jeho pracoviště roztroušena ve více než 70 objektech Prahy a dalších měst. Organizačně se muzeum sestává z pěti odborných složek: Historického a Přírodovědeckého muzea, Knihovny Národního muzea, Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur a Muzea české hudby. Příspěvková organizace ministerstva kultury zaměstnává zhruba 500 osob. Generálním ředitelem je Milan Lukeš.