"Aby nevznikl dojem, že tady stále usilujeme o peníze, abychom se stali milionáři s vilami a mercedesy. My chceme zaštítit ta autorská práva, která jsou daná ze zákona. To není záležitost jenom herců, ale všech ostatních umělců a tvůrců," řekl ČTK prezident Herecké asociace Jiří Hromada.

Za natočený pořad pro ČT V případě reprízy dostane herec určitá procenta z honoráře zpětně za celý rok. Tato procenta vybírá Intergram pod názvem identifikovatelné příjmy. Místa například v hotelích, autobusech, letadlech, kde pořady promítají patří mezi neidentifikovatelné příjmy. Intergram pak vybírá poplatky od majitelů nosičů uměleckých děl, například televizních přístrojů. "Tato smlouva potvrzuje existenci duševního vlastnictví jako nedílného atributu umělecké práce," uvedl ředitel Intergramu Simon.

Původní smlouva byla uzavřena s Hereckou asociací a dalšími pěti organizacemi výkonných umělců. Nastal však problém střetu se zákonem, protože by se mohlo jednat o kartelovou dohodu. Z toho důvodu je nová smlouva podepsána mezi ČT a Intergramem. Původní smlouva z roku 2014 byla formálně vypovězena, ale podle Hromady v záležitosti reprízného existovala gentlemanská dohoda, že do podpisu nové smlouvy ČT honoráře vyplácela. Všechny ostatní televizní stanice podobnou smlouvu zatím odmítají a situaci řeší takzvanými navýšenými honoráři.

Podle ředitele ČT Dvořáka nová smlouva navíc akcentuje princip smluvní volnosti, specifikuje modely odměňování pro jednotlivé žánry, nastavuje princip odměny u takzvané automatické reprízy či upravuje zvláštní podmínky pro vysílání ČT D.