"Některé myšlenky se podařilo vyjádřit lépe. Pro lidi, kteří neradi čtou dlouhé knížky, je to varianta, jak se netrápit. V dnešní době vizuální kultura převládá nad písemnou kulturou," řekl dnes novinářům o hře Sedláček.

Ekonom sám bude účinkovat v inscenaci, své vystoupení ale blíže komentovat nechtěl. Řekl jen, že ve svých sedmi letech si přál být hercem a že díky divadelní hře si to splní.

"Nedokázal jsme si představit, jak se z relativně akademické knížky dá udělat divadelní představení. Já jsem si vždy přál, aby se umění a ekonomie a vůbec vědní obory propojovaly," řekl Sedláček na dotaz ČTK.

Divadelní hra režiséra Rastislava Balleka dlouhá hodinu a půl zahrnuje rozhovory, monology, tanečné choreografie, projekce, pěvecká vystoupení či rapová čísla. Inscenace přibližuje ekonomická témata s prvky ironického kabaretu za živého hudebního doprovodu.

V inscenaci hraje i slovenský herec Ján Jackuliak, pro kterého jde zároveň o producentský debut. Myšlenku využít právě zmiňovanou knihu jako předlohu ke hře zdůvodnil Jackuliak tím, že chtěl na slovenská divadelní prkna přinést něco nového. Celá příprava zabrala devět měsíců.

Kniha Ekonomie dobra a zla - Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi byla přeložena do 17 jazyků. V roce 2012 za ni Sedláček získal v Německu prestižní ocenění za nejlepší ekonomickou knihu roku.