"V sobotu 8. dubna od 10:00 do 17:00 budou na zámeckém nádvoří, ale také přímo v parku za zámkem připraveny například ukázky výcviku dělostřelců, a to včetně ládování děla. Dopoledne k zámku přes náměstí přijedou huláni za vřavy bojových bubnů, to vše si osobně prověří na místě sám Napoleon Bonaparte a vezme s sebou i svou manželku Josefínu," přiblížila program mluvčí.

Přímo v prostorách zámku pak návštěvníci uvidí divadelní příběh stylizovaný do doby empíru. Provázet je budou průvodkyně v dobových kostýmech. "Návštěvníci zámku Fryštát si velmi oblíbili tematicky zaměřené programy i prohlídky ozvláštněné atmosférou nějaké doby. Tentokráte to tedy bude empír, což je doba pro zámek významná, neboť v tomto slohu byl přebudován a dobudován v 19. století," doplnila Swiderová.

Od počátku dubna, kdy odstartuje hlavní návštěvnická sezona, bude možné zámek navštívit denně, a to vždy od úterý do neděle od 10:00 do 17:00.

Fryštátský zámek je jediné ze čtyř sídel Larisch Moennichů, které se na území města zachovalo. Od roku 1990 je spolu s parkem ve vlastnictví města. Empírový zámek Fryštát je kulturní památkou. Při zámeckých prohlídkách se návštěvníci mohou seznámit se životem šlechty na přelomu 19. a 20. století.

V minulosti byl rozsáhle opravován, nejprve zámek a park, jehož obnova skončila v roce 1997. Na to navázaly velké opravy křídla Lottyhaus a Masarykova náměstí, které byly ukončeny v roce 2003. Předloni dostal novou fasádu.