Dorůžka, absolvent prestižní Berklee College of Music v Bostonu, koncert otevřel skladbou Glaciers Melting z loňské desky Autumn Tales. Vše, co dnes s kotrabasistou Jiřím Slavíkem a bubeníkem Martinem Novákem hráli, pocházelo právě z posledního Dorůžkova alba.

Repertoár byl přesto pestrý. Kromě autorské tvorby Dorůžky a Slavíka je na desce třeba skladba v duchu židovské tradice Unter Dayne Vayse Shter’n. Zazněla také melodie Bohuslava Martinů Opuštěný milý nebo Ukolébavka Shaloma Charitonova.

S držitelem Grammy Lovanem se Dorůžka setkal jako s učitelem na Berklee, nyní se jejich umělecké dráhy znovu protnuly na JazzFestu. Lovano má široký záběr, který zahrnuje i symfonická díla nebo koncepční hudební projekty v menších ansámblech. Grammy získal za nahrávku 52nd Street Themes.

Jazzoví znalci podle pořadatelů festivalu oceňují Lovanův "ušlechtilý tón, neochvějný rytmus a přirozené frázování", laikové zase jeho pozitivní komunikaci s publikem. Do Brna přijel s kapelou Classic Quartet.

Přehlídka potrvá do 4. května a fanouškům představí další velikány jazzové scény. Do Brna se vrátí pianista Chick Corea, držitel 22 cen Grammy. Zahrají také bubeník Steve Gadd nebo saxofonista Chris Potter.