Filmové projekce zavítají do Cineportu Hlubina, kde festival slavnostně zahájí 31. března filmem "Není úniku" o lidech, kteří přežili a přežívají válku v Iráku. Promítat se bude také v Minikině Ostrava a klubu Atlantik. Novinkou letošního festivalu budou projekce a debaty v centru Pant a kině Luna.

Hned několik snímků bude vybaveno speciální úpravou pro nevidomé a neslyšící. "Tento zážitek zprostředkujeme také ostatním divákům, kteří budou mít i díky doprovodnému programu možnost vyzkoušet si prožít odpoledne bez těchto základních smyslů," řekla Ondruchová Uvírová. Dodala, že Jeden svět Ostrava rozdráždí všechny lidské smysly. Specialitou bude mezinárodní kuchyně na akci Ochutnej svět, která bude spojena s ochutnávkou exotických pokrmů.

Jeden svět je největší mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech. Hlavní část se uskuteční v Praze od 6. do 15. března, poté ve více než 30 městech v Česku. V Ostravě se koná již poosmnácté. Informace o programu zájemci najdou na stránkách www.jedensvet.cz.