Zájem návštěvníků o vstup do expozic galerie byl ráno standardní. "Otevíráme veřejnosti s podstatně větší pozorností, kterou budeme do budoucna věnovat návštěvnickým službám," řekl ČTK ředitel NG Jiří Fajt, který se přišel na otevření galerie podívat do Veletržního paláce.

V něm sídlí Sbírka moderního a současného umění. Aktuálně se v něm dokončuje instalace rozměrného díla pro NG od Magdaleny Jetelové a dnes se začíná instalovat dílo čínského umělce Aj Wej-weje pro Velkou dvoranu.

ABAS IPS Management, která zajišťovala ostrahu NG od října, tvrdí, že jí NG dluží peníze. Proti tvrzením Fajta, že při její ostraze byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky, se ohrazuje. Chce se bránit právními kroky. NG naopak říká, že firma neplnila své závazky a veškerá její pochybení má zdokumentována. Pokud by firma nevypověděla smlouvu, byl Fajt připraven ji ukončit.

"Už před touto situací jsme měli v plánu zřídit organizační jednotku v rámci NG, která se bude výhradně věnovat návštěvnickým službám a jejich kvalitě," řekl dnes Fajt. Chce, aby se na tom podílely bezpečnostní služby, které střeží prostory NG, protože jejich zaměstnanci komunikují jako jedni z prvních s návštěvníkem. "Dohodli jsme se s firmami, že kromě jejich vlastního proškolení tady bude odborné proškolení, aby jejich zaměstnanci věděli, co mají kolem sebe na zdech, aby sami mohli návštěvníkům dát základní informaci odborného charakteru," dodal.

NG v pondělí uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. Nová dohoda je uzavřená na rok, během něj NG vypíše výběrové řízení. Poté, co z něj vzejde nový dodavatel bezpečnostních služeb, začne pro G4S a Indus běžet dvouměsíční výpovědní lhůta. Galerie do nového tendru podle Fajta začlení požadavky na kvalifikační předpoklady pro bezpečnostní službu, které v předchozí smlouvě chyběly. Přinejmenším jeden pracovník ostrahy, který pracoval v předchozí firmě, je dnes ve Veletržním paláci jako člen nové ostrahy.