Březen měsíc čtenářů je osmý ročník celostátní akce na podporu čtenářské gramotnosti Čtenář roku. Knihovny letos budou vybírat nejlepší čtenářskou babičku. Základním kritériem pro výběr je počet výpůjček za uplynulý rok. Z krajských finalistek pořadatelé vyberou celostátní vítězku a té předají 4. dubna ocenění v rámci vyhlášení cen Magnesia Litera v Národním divadle v Praze. Součástí akce je také fotografická soutěž Atlas babiček.

V 18. ročníku soutěže o nejlepší webové stránky knihoven mohou soutěžit všechny typy knihoven. Cílem je udržovat kvalitu webových stránek na dostatečné úrovni, případně ji dále zvyšovat a dosáhnout, aby knihovnické stránky sloužily jejich návštěvníkům jako spolehlivý zdroj informací o knihovnách i jejich službách. Vyvrcholením březnových akcí bude Noc s Andersenem, která letos připadne na 31. března. Partnerem pohádkového nocování budou hrdinové Čtyřlístku. Více informací se nachází na www.skipcr.cz.

Na letošním veletrhu Svět knihy Praha ke stávajícím vystavovatelům přibude pavilón menších specializovaných vydavatelství. Festivalová část se rozšíří také do prostor Lapidária a sochařských ateliérů AVU a bude oživena také plocha před Průmyslovým palácem. Program se uskuteční rovněž v nové literární vzducholodi nad Galerií DOX. Hlavními tématy roku 2017 jsou Genius loci v literatuře, Kniha jako objekt a Audioknihy.

"Díky tématu genia loci v literatuře se do dramaturgického hledáčku významně dostávají města, která spolu s Prahou sdílejí titul Kreativní město literatury UNESCO. Měst, jež jsou nositeli titulu, je na světě dvacet. Oslovili jsme všechna města a zhruba třetina z nich se letos na veletrhu představí - potvrzeny jsou delegace z Nottinghamu, Barcelony, Granady, Krakova, Dublinu či Lvova," uvedl ředitel veletrhu Radovan Auer.

Svět knihy Praha je největší knižní akce v ČR. Každoročně jej během čtyř dnů navštíví na 40.000 lidí. V roce 2016 se na programu podílelo 36 zemí a regionů. V předvečer Světa knihy se bude konat Noc literatury.