"Anketa byla vyhlášena potřinácté, letos za účasti 579 hlasujících. Vybírali ze všech činoherních, muzikálových a alternativních inscenací, které měly premiéru od prosince 2015 do listopadu 2016," uvedl. Upozornil, že muzikál Srdcový král nastudoval v Kalichu režisér Šimon Caban.

"Velkého úspěchu dosáhla inscenace Klicperova divadla Pěna dní, jež se umístila druhá. Oceněna byla za scénu Jakuba Kopeckého, kostýmy Simony Rybákové a hudbu Davida Smečky. Dramatizaci románu Borise Viana připravilo režijní duo SKUTR - Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Třetí skončilo Divadlo Letí za inscenaci Olga (Horrory z Hrádečku), kterou napsala Anna Saavedra a režírovala Martina Schlegelová. Herečkám dominovala Pavlína Štorková, představitelka titulní role z této hry," dodal.

Štorková zároveň obsadila dělené třetí místo, když hlasující zaujala rovněž titulní rolí v Nezvalově veršovaném dramatu Manon Lescaut v pražském Národním divadle. Společně s ní je na třetím místě Hana Tomáš Briešťanská za roli Štěpky Kiliánové v Petrolejových lampách v Národním divadle Brno. Na stříbrnou příčku dosáhla Iva Janžurová v titulní roli inscenace Božská Sarah v pražském Kalichu.

Nejlepší mužský herecký výkon se podle výsledků ankety vloni urodil v pražském Studiu Hrdinů, kde Stanislav Majer hraje v inscenaci Herec a truhlář a hovoří o stavu své domoviny. Druhý je Martin Siničák v brněnské inscenaci Petrolejových lamp. Za ním skončil Michal Isteník, který v pražském Divadle v Dlouhé hostuje v titulní roli Oblomova v režii Hany Burešové. O třetí místo se dělí s Michalem Kernem; uspěl jako Puk ve Snu čarovné noci, který v Národním divadle připravil šéf činohry Daniel Špinar.

Za Městským divadlem Brno se v kategorii Nejoblíbenější divadlo roku umístily činohra Národního divadla a Divadlo v Dlouhé.

Osobnostmi roku 2016 jsou dramaturgyně Marie Špalová, dramaturgyně a ředitelka Divadla X10 Lenka Kolihová Havlíková a lektor umělecké skupiny OLDstars Tomáš Staněk.