Děl v ceně nad deset milionů dolarů se loni prodalo 80, o polovinu méně než v roce 2015. Nejvíce to pocítil New York a Londýn, kde se na tato díla specializují. Zatímco v New Yorku se tržby z prodeje snížily o 43 procent, v Londýně pokles činil 30 procent.

Čína loni sesadila z trůnu Spojené státy, uskutečnilo se tam 38 procent všech obchodů s uměním. Vrátila se tak do čela trhu, který opanovala předchozích pět let. Za Spojenými státy s 28 procenty obchodů (za 3,5 miliardy USD) následuje na třetím místě Británie se 17 procenty. Čtvrtá je Francie, kde se prodala díla za 579 milionů eur. To je pět procent světového obchodu s uměním, cituje ze zprávy agentura AFP.

V první desítce už je šest čínských aukčních síní. V zemi jsou nejvíce žádaná kaligrafická díla a tradiční malba, prosazuje se i moderní umění. Novou Mekkou trhu s uměním se podle Artprice stává Hongkong.

Mezi rekordní tržby se loni zařadil prodej mistrovského díla francouzského impresionismu Kupka sena Clauda Moneta z roku 1891. V aukční síni Christie's v New Yorku se prodal za 81,4 milionu dolarů. Ještě v roce 1990 stál 4,8 milionu dolarů. Obraz Petera Paula Rubense ze 17. století Lot a dcery se v Londýně prodal za 58,1 milionu dolarů. Nejdražším obrazem moderního umění byl obraz Rigide et Courbé Vasilije Kandinského z roku 1935. V New Yorku za něj kupec zaplatil 23,3 milionu dolarů.

V České republice byl naopak loňský rok z hlediska prodeje výtvarných děl nejúspěšnější v novodobé historii. Objem aukčního trhu poprvé od začátku 90. let přesáhl miliardu korun a činil 1,26 miliardy Kč.