O vybudování pavoukária muzeum uvažovalo zhruba tři roky, nachází se v přízemí ve stálé expozici hmyzu, pavouků a štírů. "Nainstalovali jsme ve vitríně největší, nejjedovatější, nejchlupatější, nejbarevnější, prostě nej... pavouky světa. Takže to je asi takové lákadlo, protože tam lidi uvidí něco, s čím by se v přírodě asi jen těžko setkali," řekl ředitel. Nové exponáty jsou podle něj také v dalších expozicích. "Hlavně archeologové doplňovali. A do přírodní regionální jsme přidali mývala severního, který se v regionu objevil," uvedl Vitáček.

Galerie sezonu zahájí ve čtvrtek výstavou sklářského výtvarníka Jiřího Suchého nazvanou hot glass painting. O den později slavnostně začnou další dvě výstavy, obrazů Vladimíra Kiseljova a plastik Jana Komárka.

Českolipské muzeum patří k významným architektonickým památkám Českolipska, sídlí v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Areál se postupně rozrostl o další objekty a svou definitivní podobu získal ve druhé polovině 18. století. Muzeum tam má přírodovědnou, historickou, archeologickou a kovářskou expozici. Na začátku roku bývá na dva měsíce uzavřené už tradičně. Ukázalo se totiž, že v lednu a únoru je návštěvnost nejslabší. Muzeum toho využívá k opravám a rekonstrukcím, jež nelze dělat za provozu. Letos také dalo vymalovat výstavní prostory v přízemí a prvním patře hlavní budovy, návštěvníci se díky tomu budou lépe orientovat. "Každou část charakterizuje jiná barva, takže například v přírodní je světle zelená, gotika je ve žluté a renesance v růžové," uvedl ředitel.

Podle něj je také hotová další část rozsáhlé rekonstrukce stálé expozice o historii Českolipska, která začala v roce 1999. "Dokončili jsme část, která je věnována potiskování textilu, což je taková doména Českolipska," uvedl. Práce budou pokračovat i v sezoně. "Návštěvník tak může pozorovat, jak se taková expozice buduje. Malíř teď maluje kulisy. Jsou to výjevy z období gotiky, baroka," uvedl Vitáček. Dokončení rekonstrukce expozice přijde podle odhadů na 800.000 korun, velkou část dalo město Česká Lípa. Hotovo by mělo být do května 2018.