Slavnostní večer zahájil zpěvák Justin Timberlake, který zazpíval jednu z nominovaných písní z animovaného filmu Trollové.

Moderátor Jimmy Kimmel podle očekávání zahájil ceremonii několika narážkami na prezidenta Trumpa. Zvláštní pozornost věnoval Meryl Streepové, kterou prezident před časem označil za jednu z nejvíce přeceňovaných hereček v Hollywoodu. Streepová se od diváků v zaplněném Dolby Theater dočkala potlesku ve stoje. Trumpovi Kimmel ironicky poděkoval za to, že se díky němu udílení cen Oscar už nezdá být tak rasistické.

Favoritem letošních filmových cen americké Akademie filmového umění a věd je romantický muzikál La La Land, který získal 14 nominací. Napjatá politická situace v USA by jej ale mohla připravit o vítězství v kategorii nejlepší film, ve které podle některých pozorovatelů akademici mohou dát přednost snímku Moonlight o dospívání černošského homosexuála ve Spojených státech.

Svůj politický názor vyjádřila řada celebrit již při příchodu na červeném koberci. Na výraz podpory Americké unie občanských práv (ACLU) si na šaty připnuly modrou stužku.

ACLU podala v několika amerických státech žalobu proti nařízení prezidenta Donalda Trumpa, které před soudním pozastavením zakazovalo vstup občanům sedmi převážně muslimských zemí do USA. Stuhu měla při příchodu po červeném koberci například Ruth Neggaová nominovaná na Oscara v kategorii herečka v hlavní roli za film Loving nebo Lin-Manuel Miranda nominovaný v kategorii nejlepší píseň.

ACLU vznikla v roce 1920 a od loňských listopadových prezidentských voleb zaznamenala výrazný nárůst počtu členů i finančních příspěvků. Unie se ve své práci soustředí především na boj za lidská práva, ochranu svobody slova, zrovnoprávnění homosexuálů či zrušení trestu smrti.