"Velký divadelní sál Hongkongského kulturního centra má kapacitu téměř 1600 míst, prodaných vstupenek bylo 1200. Další představení je v sobotu," uvedl Gerbery. Na cestě do Hongkongu je dirigent Jaroslav Kyzlink, spolu s brněnskými hudebníky jej čekají ještě dva koncerty s repertoárem z díla Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka.

"Organizátoři festivalu věnovali naprostou pozornost přípravě dnešního představení, je zřejmé, že za 45 let festivalu umějí vytvořit profesionální podmínky pro jakkoli náročnou produkci," uvedl Gerbery.

Podle webu Hongkongského festivalu umění šlo o asijskou premiéru Věci Makropulos. Inscenace vznikla v roce 2014 pro přehlídku Janáček Brno v režii Davida Radoka.

Brněnský ansámbl se v Hongkongu objevuje vedle předních světových těles, třeba Sanfranciské opery, Bavorského státního baletu, Cameraty Salzburg nebo Les Ballets Jazz de Montreal.

Hongkong není první exotickou destinací, kam se operní soubor Národního divadla Brno podíval. V roce 2014 s úspěchem uvedl v Ománu Dvořákovu Rusalku. Bylo to první uvedení české opery na Arabském poloostrově.