Mezi takové soutěže v Česku patří například Česko zpívá v Trutnově, Czechtalent ve Zlíně, Oběžná dráha v Milevsku nebo Little Star v Litoměřicích. Vítězové získávají finanční odměnu, věcné dary nebo i možnost natočit desku. "Naše soutěž se liší v tom, že neuzavíráme s finalisty žádné smlouvy, ale nabízíme účast na akci v Itálii s mezinárodní účastí. Navíc naši porotci si úspěšné účastníky vezmou na své koncerty," řekl ČTK umělecký ředitel Sanrema Junior Richard Liegert.

O vítězích soutěží rozhoduje odborná porota, v níž zasedají zkušení zpěváci a celebrity i zástupci agentur a médií. V porotě Sanremo Junior například zasedli zpěvačky Leona Machálková a Jitka Zelenková, hudebník Michael Kocáb, houslista Jaroslav Svěcený, producent Janis Sidovský nebo pořadatelka festivalu Okoř a manažerka skupiny Chinaski Hana Petřinová. "Všichni soutěžící byli skvělí, bylo to neuvěřitelně silné, jaké výkony podávali. Je úžasné sledovat, kolik nadaných zpěváků u nás v současné době vyrůstá," uvedla Machálková.

Další příležitostí pro pěvecké talenty bude 25. února semifinále šestého ročníku pěvecké soutěže jednotlivců Little Star 2017, které pořádá Městské kulturní zařízení Litoměřice. Finále je naplánováno na 7. dubna do hlavního sálu Domu kultury v Litoměřicích. Ve finálové porotě zasednou Eduard Klezla, Iva Kubelková, Dalibor Janda a Petr Kotvald.

Také byl vyhlášen 11. ročník soutěže Česko zpívá, kam se letos přihlásilo 355 mladých zpěváků a zpěvaček. Patronkou soutěže je Kamila Nývltová, sólistka Hudebního divadla Karlín, Divadla Broadway a Divadla Hybernia v Praze. Finále se uskuteční 7. a 8. dubna v trutnovském Společenském centru UFFO. Účast v porotě přislíbili Leona Machálková, Marcela Březinová nebo Bohouš Josef.

Mladí zpěváci a zpěvačky se mohou přihlásit i do pěvecké soutěže Czechtalent. Soutěž se koná 22. rokem, v minulosti v ní uspěli například Tomáš Klus, Petr Bende či zpěvačka Dasha. Každý rok se hlásí kolem 300 soutěžících. Finále se uskuteční na konci května ve zlínském kongresovém centru. V porotě budou například Petr Malásek, Miloš Skalka, Vašo Patejdl či Lída Nopová.

Pěvecká soutěž Talent Ostrava vstupuje do třetího ročníku. Vzhledem k velkému zájmu mladších zpěváku soutěž letos rozšířili o nejmladší kategorii. Do soutěže se mohou hlásit zájemci od sedmi do 21 let. O vítězích se rozhodne 20. května v ostravském Hudebním klubu Parník. Finále šestého ročníku soutěže Oběžná dráha se letos v Milevsku uskuteční 26. května za účasti porotců Olgy Lounové, držitele Thálie Jana Kříže a Michaela Foreta.