Výstava vznikla díky spolupráci galerie GOAP a fotografa Rudo Prekopa, který je spolu s Michalem Cihlářem spoluautorem knihy Andy Warhol a Československo. Prekop se rozhodl svůj tři desítky let budovaný archiv poskytnout majiteli galerie Zdeňku Kočíkovi. Ten jím doplnil stálou expozici věnovanou Warholovi, kterou v galerii na Staroměstském náměstí otevřel před několika lety. "Vystavujeme desetinu Prekopova archivu," řekl dnes Kočík ČTK. Fotografie, dokumenty, kresby, unikátní snímky z Warholova pohřbu a další artefakty zabírají dvě patra galerie.

"Je to načasované k 30. výročí Warholova úmrtí a je to 30 let, co ta celá historie začala," řekl dnes Prekop ČTK. "S Michalem Cihlářem jsme měli kousek od sebe ateliér a pořád jsme se o Warholovi mezi řečí bavili. Když umřel, zájem logicky stoupl," vzpomíná. V září 1987 do socialistického Československa přijel Warholův bratr John a jel se poprvé podívat do rodného kraje svých rodičů, kteří pocházeli z východního Slovenska. "V Medzilaborcích z pozice viceprezidenta Nadace Andyho Warhola nabídl neuvěřitelnou věc - kdyby se povedlo v Československu zřídit muzeum, která by neslo jméno jeho bratra, že by se zasadil o to, aby se zapůjčil nebo daroval blíže neurčený obnos Warholových děl," objasňuje začátky svého zájmu o Warholův odkaz.

V roce 1987 byl Warhol ještě v Československu brán jako prototyp dekadentního buržoazního umělce, takže kompetentní kulturní orgány se k tomu stavěly maximálně alibisticky, dodává. "Přijeli jsme do Medzilaborců, jak můžeme pomoci ... a zahučeli jsme do toho až po uši. Nicméně v roce 1991 se nám povedl ten utopický bláznivý projekt Warholova muzea v Medzilaborcích zrealizovat a na podzim 1991 jsme první Warholovo muzeum na světě otevřeli," říká Prekop. V rodném Warholově Pittsburghu bylo muzeum otevřeno až tři roky poté. Po roce 1990 se Prekopovi podařilo získat množství materiálu, lidé se podle něj díky změně režimu přestali bát a byli ochotnější vzpomínat a dokumenty poskytovat.

Nově instalovaná část pražské výstavy tedy představuje Warholovu rodinu a původ. Část věnovaná Andyho matce Júlii dokazuje, nakolik byla důležitou a nedílnou součástí jeho života a jak moc Andyho inspirovala. Propojení Andyho Warhola a Československa je uzavřeno snímky náhrobků na hřbitově v Mikové, rodné vsi jeho rodičů, které také pořídil Rudo Prekop.

hrm mal