NG loni uspořádala výstavu o umění doby Karla IV., na kterou přišlo 92.857 návštěvníků, nejvíce ze všech tuzemských výstav v roce 2016. V žebříčku deseti nejnavštívenějších měla NG ještě tři vlastní projekty. Celkem si přišlo její výstavy a expozice prohlédnout 712.690 lidí, téměř dvakrát tolik než v roce 2014, v jehož polovině nastoupil Fajt.

Vedle zvýšení návštěvnosti se Fajt chce věnovat rehabilitaci galerijních objektů. Malým zájmem návštěvníků paradoxně trpí palác Kinských, byť je na exponovaném Staroměstském náměstí. Ještě před začátkem výstavy německého malíře Gerharda Richtera v dubnu projde přízemí paláce úpravami, které mají zvýšit návštěvnický komfort. Po výstavě začne větší rekonstrukce. Například šatny a pokladny nejsou připravené na tak velký zájem diváků, jaký byl o výstavu Henriho Rousseaua. NG chce své výstavní highlighty napříště prezentovat právě v paláci Kinských.

Změny dozná Veletržní palác, v němž by měly s výstavou čínského konceptualisty Aj Wej-weje zmizet některé podle Fajta nevhodné interiérové dostavby, budova by se měla otevřít a prosvětlit. Aj Wej-wej připravuje projekt pro Velkou dvoranu, v níž byla téměř pět let Slovanská epopej a předtím se pro výstavní účely příliš nevyužívala. NG v březnu představí v monumentálním projektu i významnou umělkyni českého původu Magdalénu Jetelovou, autorku Židle proslavené při povodni.

V roce 2018 se ve Veletržním paláci promění čtvrté patro, kde bude nově představeno 19. století a k umění českého původu se přičlení evropské umění z let 1796 až 1914, uvedl ředitel. Expozici připravuje historik umění Otto M. Urban, který nedávno nastoupil do NG.

Umění 19. století bylo podle koncepcí předchozího vedení NG rozděleno do několika expozic v různých objektech: malířství a sochařství od klasicismu k romantismu představuje nyní Salmovský palác, v něm chce NG od června 2018 partnersky vystavit sbírky Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, renomované kolekce současného umění. Expozice 19. století tak skončí ve své dnešní podobě v září 2017.

Od června 2018 bude ve vedlejším Schwarzenberském paláci instalováno umění českých a evropských starých mistrů, kteří dočasně opustí Šternberský palác. Ten by se měl podle Fajtových plánů začít následně rekonstruovat, což se odhaduje na dva roky. Záměrem Fajta je skončit s dosavadním odděleným vystavováním českého a zahraničního umění a představit díla v jejich historickém kontextu a vztazích.

Na podzim 2018 dozná změn i expozice moderního a současného umění ve Veletržním paláci. Nové expozice se budou vztahovat ke stoletému výročí vzniku Československa a k 50. výročí sovětské okupace, přičemž bude podle Fajta reinstalována expozice umění z let 1945 až 1989. V první polovině roku 2020 má začít revitalizace Veletržního paláce, na kterou chce NG na jaře 2017 vypsat architektonickou soutěž pro vyzvané české a zahraniční architekty.

hrm ktp