Na výstavě budou k vidění slavné fotografie z jeho cyklu Exily (1968-1984), který jeho autor loni Centru Georgese Pompidoua daroval, ale také dosud nezveřejněné autoportréty, které vytvořil během svých cest. Expozice nazvaná La fabrique d'exils čítá několik desítek fotografií a vstup na ni je zdarma.

Devětasedmdesátiletý Koudelka proslul zejména svými snímky ze srpna 1968, na nichž zachytil okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Právě tyto fotografie, které se podařilo propašovat za hranice a publikovat anonymně ve světovém tisku, stály podle Koudelky za jeho emigrací v roce 1970.

Rodák z jihomoravských Boskovic Koudelka vystudoval pražské ČVUT a poté několik let pracoval jako letecký inženýr. Před emigrací fotografoval například v romských osadách na východním Slovensku a věnoval se divadelní fotografii. K jeho nejvýznamnějším cyklům patří kromě Exilů soubory Cikáni, Divadlo či Invaze, za kterou dostal v USA Zlatou medaili Roberta Capy.

Koudelka, který je od roku 1974 členem agentury Magnum Photos, má české a francouzské občanství. Před několika lety daroval Uměleckoprůmyslovému muzeu (UPM) v Praze soubor více než pěti set fotografií, který reprezentuje jeho celoživotní dílo. Na příští rok plánuje UPM Koudelkovu retrospektivní výstavu.