Materiály, fotografie, vzpomínky příbuzných i známých a dokumenty týkající se pop ikony a jednoho z nejdráže prodávaných umělců světa sbíral od konce 80. let. "Jeho náhlá smrt mne šokovala," řekl Cihlář ČTK. Andy Warhol přežil atentát, který na něj v roce 1968 spáchala Valerie Solanasová, 22. února před 30 lety ale zemřel na infarkt po operaci žlučníku.

Před pěti lety Cihlář a fotograf Rudo Prekop vydali knihu Andy Warhol a Československo. "Když jsme s fotografem Rudo Prekopem na ní pracovali, ptali jsme se mimo jiné Johna Calea, muzikanta z Velvet Underground, čím by asi tak Warhol mohl být, kdyby byl zvířetem. Cale bez zaváhání odpověděl: panda. To je, myslím, vystiženo naprosto přesně," vzpomíná Cihlář. Lou Reed si prý stěžoval, že bez Andyho už tu není tolik nápadů a Sterling Morisson, další člen kapely, tvrdil, že se Andy vyznal taky v železe a ve strojírenství. Warhol se narodil v Pittsburghu.

"Andyho osobní fotograf Billy Name zase vzpomínal, jak byl Andy byl fascinován Marcelem Duchampem a superstar Ultra Violet nám řekla, že smyslem Andyho života nebylo být šťastný ve smyslu rodina, láska a radost, ale být jedničkou. Mistrem," řekl Cihlář.

"Sám každodenně zjišťuji, jak moc mne stále inspiruje a jak mi jeho intenzivní kreativita v dnešním umění chybí. Jeho náhlá smrt mne šokovala, přestože průměrný život pandy přetáhl o celých 30 let," říká žertem o podivínovi ve stříbrné paruce.

Třicáté výročí Warholova úmrtí připomene 25. února večer v pražském Divadle Archa. Je věnovaný také 50. výročí vydání desky The Velvet Underground & Nico. Producentem alba, které bylo vyhlášeno rokenrolovou nahrávkou 20. století, byl právě Warhol. Součástí programu bude přednáška Rudo Prekopa Andy Warhol a Československo, promítání warholových filmů a hudební produkce písní The Velvet Underground v provedení Jihočeské filharmonie a hudební úpravě Mejly Hlavsy a Dušana Vozáryho.