Hlavní blok prohlídky potrvá od 12. do 17. května. Předprodej začne na konci února. Divadlo Brémy tentokrát přiveze Dobrého člověka ze Sečuanu od Bertolta Brechta a nové představení Zlaté srdce. Izraelci z Kibbutzu dvakrát uvedou inscenaci Horses in the Sky.

Poprvé do Česka zavítá slavný dánský soubor Odin Teatret s inscenací Věčný život. Kořeny souboru sahají do poloviny 60. let minulého století. "Dodnes se pokouší být aktuální a vyjadřovat se k současnému světu," řekl jeden z festivalových dramaturgů Martin Sládeček. Janáčkova akademie múzických umění při této příležitosti udělí čestný doktorát vůdčí osobnosti dánského souboru Eugeniu Barbovi.

Pořadatelé lákají také na inscenaci mnichovského Residenztheater Král Oidipus. Starořečtí hrdinové v ní mají kravaty a ocitají se kanceláři typu open space. Slovenské národní divadlo přiveze hru Fanny a Alexander s Emílií Vašáryovou nebo Táňou Pauhofovou.

Českou tvorbu reprezentují Slovácké divadlo, Laterna magika, Divadlo Petra Bezruče nebo královéhradecký Drak. Program najdou zájemci na webu www.divadelnisvet.cz. Rozpočet osmého ročníku přesáhne 10 milionů korun. Přesná částka ještě není známá, čeká se na to, kolik přispěje stát, uvedl Glaser. Loni na festival přišlo 6600 diváků.