Odmítnutí ministra financí Andreje Babiše sdělovat své příjmy a vysvětlovat reportérce České televize okolnosti kolem jeho dluhopisů slovy ´sorry jako´, se stalo na sociálních sítích předmětem mnoha parodií.

A tak i aviatik na krátko pomyslně v papírovém obláčku přilepeným izolepou na vrtuli zvolal: Proč já? Sorry jako! Oponentům realistické sochy totiž vadí, že dostala přednost před vysokým sloupem s větrným rukávcem.

"Řekl bych, že Honza tím vstoupil do pardubického veřejného života a jeho další komentáře k aktuálním situacím na sebe nedají dlouho čekat," prorokoval uživatel facebooku s přezdívkou Gouno Kolenec.

Na sklonku tohoto týdne Kašpar zase hlásal: Letět do JAR? Sorry jako! Odkazoval na mediálně probíranou cestu tří lidí z vedení Služeb města Pardubic a dceřiné firmy do Afriky. Ředitelka firmy Lea Tomková (ANO) ale tvrdí, že nešlo o výlet, ale o inspiraci jak pečovat o parky nebo nakládat s odpady. V pondělí se kvůli cestě, kterou Tomková označuje za služební, mimořádně sejdou radní.

Hluboké mrazy přestál bronzový Kašpar díky pletenému kulichu s bambulí a šále, oboje v hýřivě barevném a pruhovaném provedení. Chvíli tak měl dvě pokrývky hlavy najednou, vlastní čapku z bronzu a rukodělný výrobek, který z poloviny zasypal čerstvě napadaný sníh.

"Čepice se šálou byla vtipná, to mu dala jedna majitelka butiku, a docela hezký modýlek mu udělala. Jestli lidé mají ze sochy radost, je jedině dobře," řekl ČTK autor sochy František Bálek.

Kašpar také chvíli hlídal chundelatou tibetskou dogu, oranžové vodítko měl zaháknuté za volnou paži, v druhé totiž drží vrtuli svého letounu Blériot. Letec se obyvatelům města ukázal i jako fanoušek pardubického hokeje a oblékl si červenobílý dres HC Dynamo.

"Fandové dokonce požádali město a městskou policii o toleranci, že se chtějí vyfotit s Kašparem v dresu. Vyhověli jsme jim, i autor sochy souhlasil," řekl mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

Některým lidem se podobný humor nelíbí a komentují ho spíš negativně nebo ironicky. Podle Jelínka nějaký stěžovatel oblékání sochy označil za výtržnictví, což v žádném případně zákon takto nedefinuje. Většinou má ale kreativita pardubických obyvatel na sociálních sítích pozitivní ohlasy.

"Náhodou mi tohle přijde v pohodě. Když se nenajde žádný vandal, který nám Honzu poničí, tak proč ne. Nevadí ani dres, šála, či tenhle krásný hafan," napsal na facebooku Petr Beneš.

Nicméně socha je bedlivě hlídaná, protože je pod neustálým dohledem městské policie, která má na třídě Míru nainstalované kamery, sídlo strážníků je navíc hned za rohem. "Socha byla koncipovaná jako kontaktní, je k tomu určená. Většina věcí je tolerována, s tím že pochopitelně jakékoliv poškození je zakázáno," řekl velitel policie Rostislav Hübl.