Liberecké divadlo se ve světové kinematografii inspiruje v posledních letech poměrně často, uvedlo například inscenace Králova řeč nebo Absolvent. "My po filmových látkách nesaháme jenom proto, že jsou populární," řekl dnes novinářům dramaturg činohry Tomáš Syrovátka. Podle něj vybírají díla, která jsou divadelně atraktivní. "To znamená, když tam jsou velké herecké příležitosti a konkrétně u Zamilovaného Shakespeare jsme viděli ještě jednu přednost. Látka je bytostně divadelní, cituje se tam z Romea a Julie, je tam postavený náznak alžbětinského divadla a především vystupují kromě Shakespeara další reálné historické osobnosti," dodal.

Ze skutečných postav se v představení objeví například královna Alžběta v podání Markéty Tallerové nebo tehdejší herecká hvězda Ned Alleyn, jehož ztvárnil Martin Polách. Podle dramatika hra nabízí docela věrný obraz toho, jak divadlo v 16. století fungovalo.

Hra je příběhem o začínajícím dramatikovi Shakespearovi, jemuž schází inspirace. Tu získá, když potká krásnou Violu. Lásce však osud nepřeje a Viola se musí prodat za vznešeného lorda. Dramatik tak má námět k napsání Romea a Julie. "Ve hře jsou snad všechna romantické klišé a přitom se vlastně nenaplní ani jedno. Protože když už k tomu má dojít, tak se ukáže, že je tam něco jinak," uvedl představitel Shakespeara Jan Jedlinský.

Krásnou Violu hraje Eliška Jansová. Film viděla před pěti lety. Nutkání znovu se na něj nyní podívat odolala. "Srovnání se trošku bojím, i když už teď vím, že budeme jiní. Nesnažíme se napodobovat film," uvedla. Složité pro ní při zkoušení bylo, že se její postava vydává i za muže, aby mohla hrát v divadle. Ženy tehdy nemohly. Při představení proto musí měnit hlas, náročně je i převlékání. "Mám scénu holky v plesových šatech, pak mám minutu na to převléknout se do kluka s knírkem," zmínila.

Světovou premiéru měla komedie před třemi lety v Anglii, v Česku je liberecké divadlo po Brnu druhé. Podle režiséra hry Šimona Dominika bylo zkoušení velmi náročné. Obvykle si v divadle vystačí se sedmi týdny příprav, tentokrát zabraly skoro tři měsíce. "Na poměry činohry je to poměrně náročnější inscenace. Vystupuje tam 23 lidí," uvedl režisér. Obvykle se v činohrách v Liberci objevuje deset až 12 herců. Zkoušení bylo o to náročnější, že ve hře se hodně šermuje, tančí a zpívá.