V roce 1954 dostal neúspěšný prodejce mixérů Ray Kroc od bratrů McDonaldových, kteří v Kalifornii provozovali malou restauraci s hamburgery, objednávku na šest přístrojů. Velké množství ho zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Jejich myšlenku o rok později Kroc, který byl synem českých emigrantů, rozšířil množstvím poboček po celé zemi a v roce 1960 přejmenoval podnik na McDonald's Corporation. Tak se začala psát historie impéria tohoto restauračního řetězce, do kterého dnes patří 35.000 podniků po celém světě. Jako podnikatel byl Kroc bezohledný, s oběma bratry se rozešel ve zlém. Zemřel jako boháč v roce 1984.

"McDonald's se může stát novým americkým kostelem, který ale nebude otevřený jen v neděli," zazní z plátna jedna z myšlenek tohoto vizionáře. Keaton hrál například ve filmech Birdman, Robocop, sérii Batman či Beetlejuice. "S tímto byznysem začal až po padesátce, jeho život byl plný výkyvů. Je příběhem o svobodném podnikání v kapitalistické Americe. O tom, jak nápad připravit jídlo za 30 vteřin od objednávky doslova změnil svět," uvedl herec v materiálech k filmu.

Režisér John Lee Hancock o historii značky moc nevěděl. "Na začátku je Ray Kroc hvězdou a v závěru ale postavou dost rozpolcenou, což mě fascinovalo. Byznysu však rozuměl víc než oba bratři. Nevěděl jsem, zda jde o dobráka, či padoucha. Zjistil jsem ale, že když chce člověk podnikat, nemusí mít ani tak dobrý nápad jako dobré investory," uvedl. Podle něj je Keaton ústřednímu hrdinovi dost podobný. Hodně s ním o roli mluvil, překvapilo ho, co do ní vnesl.

Vedle Keatona si ve snímku zahrála Linda Cardelliniová, která se naposledy objevila ve filmu Avengers: Age of Ultron. Dalšími herci jsou Patrick Wilson, Laura Dernová a John Carroll Lynch.

bor ktp