Fotografickou reprodukci zřejmě třetí Chopinovy daguerrotypie nalezl švýcarský fyzik a hudební nadšenec Alain Kohler, který nyní spolu s reportérem z francouzské rozhlasové stanice RFI pátrá po originálu, tedy po snímku na postříbřené kovové desce, uvedla polská média s odvoláním na Polský institut v Paříži, kterému Kohler nález ohlásil.

"Pokud analyzujeme pouze tvář na portrétu, mnohé svědčí o tom, že je to Chopin," uvedl kurátor varšavského Chopinova muzea Maciej Janicki. "Je ale řada otázek: odkud pochází snímek, kdy a za jakých okolností byl pořízen a kde je originál?" dodal.

Kohler je sice detektiv-amatér, nicméně se může pochlubit výsledky: před dvěma lety nalezl klavír značky Pleyel, na který Chopin hrával v letech 1844 a 1845. Agentuře AP řekl, že snímek nalezl v soukromé sbírce švýcarského hudebníka a že daguerrotypie byla pořízena okolo roku 1847 v pařížském atelieru Louise-Augustea Bissona.

Znalci Chopinova díla a života vědí o tom, že existovaly dvě známé daguerrotypie z Bissonova atelieru, které zachycovaly skladatele na sklonku života. Obě ale nepřečkaly druhou světovou válku. Zachovaly se jen jejich reprodukce.

Kohler se ale odvolává na dopis Chopinovy žačky, podle které v Bissonově ateliéru vzniklo více mistrových snímků, i když nepovedených.

Gazeta Wyborcza připomněla, že před pár lety svět oběhla zpráva o nálezu snímku zachycujícího Chopina na smrtelném loži. Nakonec ale tato možnost byla vyloučena, protože se rysy tváře neshodovaly.

Chopin se narodil v roce 1810 v Polsku, jeho otcem byl francouzský emigrant, matka zchudlá polská šlechtična. V 19 letech opustil Polsko a po Vídni se usadil v Paříži, kde skládal, hrál a učil a kde roku 1849 zemřel. Ve Varšavě se každých pět let pořádá pod Chopinovým jménem soutěž mladých klavírních virtuózů, příští se bude konat v roce 2020.