Hosty pořadu od začátku roku již byli katolický kněz Tomáš Halík, herec a teatrolog Jaroslav Someš, historik fotografie Pavel Scheufler nebo ředitelka Památníku Karla Čapka Kristina Váňová. Premiéru pořadu vysílá ČRo Dvojka každou neděli dopoledne. "V tomto pořadu se opravdu šťastně setkává téma s celoživotním zájmem jeho autora Ondřeje Kepky o čapkovské téma. K tomu hosté, kteří také nejsou profesionálními majiteli rychlých názorů na všechno, ale Čapkem nebo jeho dílem či dokonce vilou se zabývají skutečně dlouhodobě. Takové nasazení a takový zájem se o věc na výsledku samozřejmě musí projevit," uvedl šéfredaktor ČRo Dvojka Martin Groman.

Režisér a scenárista Kepka každý týden se svými hosty hovoří o zálibách, tvorbě a životě jednoho z nejvýznamnějších českých dramatiků, novinářů a překladatelů, jehož myšlenky jsou aktuální i nyní. "Natáčet v prostorách vily Karla Čapka, kde se scházela elita našeho národa, je nezapomenutelný zážitek. Navíc se scházím s hosty, kteří mají co říct," podotkl autor pořadu Kepka.

Spisovatelovu polovinu dvojvily postavenou v letech 1923 až 1924 zakoupila Praha 10 od dědiců za 44 milionů korun. Zároveň městská část zažádala ministerstvo kultury o zařazení vily na seznam národních kulturních památek. Druhá část dvojvily paří potomkům malíře Josefa Čapka, Karlova bratra. Radnice Čapkovu vilu upravuje na muzeum. Veřejnosti by se mělo otevřít v prosinci 2018.

Čapek zemřel zemřel 25. prosince 1938 na následky zápalu plic a v době tragické pro český národ i pro něho. Velmi těžce nesl události roku 1938, mnichovskou dohodu a po ní následující kapitulaci. Úmrtí v necelých 50 letech jej uchránilo před zatčením gestapem. Jeho bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek zahynul v koncentračním táboře. Knihy Karla Čapka i dnes vycházejí po celém světě. Čapkův tvůrčí záběr byl široký - od poezie přes publicistiku, prózu, drama, cestopisy, pohádky až k politickým a filozofickým úvahám. Jeho nový výraz "robot" se ujal v mnoha jazycích.