"Stálá expozice představí tradiční malbu, která byla v určitých obdobích přeceňována a v jiných bagatelizována," řekla kurátorka Renata Skřebská. Dodala, že na pětadvaceti plátnech si návštěvníci budou moci prohlédnout vývoj od konce 19. století do poloviny 20. století. "Tematicky můžeme plátna rozdělit do tří skupin s označením realita, iluze a nálada," doplnila.

Výstava se rovněž na vybraných příkladech pokusí definovat pojmy tradice a modernita ve výtvarném umění. Stálá expozice představí další část pokladů z galerijní sbírky, pro které dosud galerie nemá dostatečný výstavní prostor.

Výstava Album 76 zase představí grafiky nebo kresby sedmi desítek dobově opomíjených umělců. "Pánové Ivo Janoušek, Karel Drabina a Jan Štefan ve spolupráci s Eduardem Ovčáčkem, autorem titulního listu, vydali v roce 1976 album děl nejlepších umělců té doby, pro které to byla téměř jediná možnost prezentace," uvedl ředitel galerie Jiří Jůza. Podle něj obě dnes zahájené výstavy doprovodí komentované prohlídky a vzdělávací programy pro školy a veřejnost.