Pavlenskij, kterému je 32 let, Rusko opustil se svou partnerkou Oksanou Šalyginovou v prosinci, aby se vyhnul podle něho zinscenovanému obvinění ze sexuálního trestného činu, za nějž by mu hrozil dlouholetý trest vězení. Rusko je za prezidenta Vladimira Putina stále více autoritářské a netolerantnější vůči nesouhlasným názorům, prohlásil.

"Neřekl bych, že jsem hrozbou, spíš velká nepříjemnost, protože jsou vydávány velké peníze a zdroje na propagandu... a pak já provedu nějakou akci, která je úderem pro propagandistickou mašinérii," citoval dnes Reuters Pavlenského, který poskytl první rozhovor od svého příjezdu na Ukrajinu.

Pavlenskij a jeho partnerka, kteří mají dvě dcery a žijí v otevřeném svazku, popsali, jak je policie 14. prosince zadržela na moskevském letišti Šeremeťjevo a devět hodin vyslýchala. Při této příležitosti se dozvěděli, že čelí obvinění ze sexuálního trestného činu, které proti nim vznesla jistá herečka, s níž se oba vyspali. Za to jim hrozilo až deset let vězení.

Pavlenskij i Šalyginová obvinění popřeli. Tento postup přitom přirovnali k někdejšímu veřejnému odsuzování, jež mělo v represivních sovětských dobách za následek rozsáhlé věznění lidí. Proto se hned rozhodli ze země odejít.

Kromě zmiňovaného drastického protestu na Rudém náměstí v roce 2013, namířeného proti apatii a nečinnosti ruské společnosti, provedl Pavlenskij v minulosti řadu dalších výstředních protivládních protestů. Například v říjnu 2014 se svlékl donaha a uřízl si lalůček pravého ucha, aby veřejnost upozornil na zneužívání psychiatrie pro politické účely. O rok později v listopadu zapálil v Moskvě vrata budovy ruské tajné policie FSB, čímž protestoval proti zatýkání Ukrajinců v Rusku. Za tento počin byl loni v červnu odsouzen k zaplacení pokuty a náhrady škody v celkové výši téměř milion rublů (asi 430.000 Kč).